DROP-IN-DÅB

Tænker du på at blive døbt? Blev dine børn ikke døbt da de var små? Vil du gerne døbes uden stort ståhej og forudgående planlægning? Så kom til drop-in-dåb i Køge Kirke torsdag den 7. februar fra klokken 17 til 20. Ved drop-in-dåb kan du kan komme direkte ind fra gaden og blive døbt uden tilmelding.

Hvordan fungerer det?
Kom som du er – alene eller sammen med nogen fra familien eller vennekredsen. I kirken får du en kort snak med en af præsterne, og kordegnen ordner det formelle. Selve dåben foregår ved døbefonten med det samme ritual som alle andre dåb i Den Danske Folkekirke. Bagefter byder vi på en forfriskning og en dåbsgave, og du går fra kirken med din dåbsattest i hånden.

Det formelle:

• Du må ikke tidligere være døbt
  • Du skal have dansk CPR nummer
  • Du skal medbringe billedlegitimation
  • Kommer du alene stiller frivillige og medarbejdere gerne op som dine dåbsvidner, men du kan også selv have faddere med (min. 2 og max 5)
  • Hvis det er et barn, der skal døbes, skal forældretilladelse og dokumentation vedr. forældremyndighed foreligge

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte vores kirkekontor på 56 65 13 59 eller en af kirkens præster.

Drop-in-dåb er ikke en discount dåb!
Drop-in-dåb er ikke en discount dåb, men en mulighed for at blive døbt på en højtidelig og samtidig uformel måde uden en masse planlægning. Ritualet og dåbens betydning er præcis den samme, om man bliver døbt som spæd i lang hvid dåbskjole til søndagens gudstjeneste og med stor efterfølgende fest, eller om man bliver døbt en torsdag aften i cowboybukser til drop-in-dåb og bag efter går hjem og spiser en leverpostejsmad.

Erfaringer fra andre drop-in-dåb landet over er, at mange af dem, der kommer, længe har gjort sig overvejelser omkring at blive døbt. Nu er muligheden der! Præsterne står klar til samtale og dåb, frivillige er med til at byde velkommen i kirken, og organisterne fylder kirkerummet med stemningsfuld musik.

Overvejelserne om, hvad det betyder at blive døbt, og hvad tro og tvivl er for størrelser, vil fortsat dukke op og folde sig ud – også efter dåben. Til drop-in-dåb i Køge Kirke er der mulighed for en snak med de frivillige om, hvad man kan bruge kirken til. Og man er altid velkomme til at kontakte en præst, dér hvor man bor, og få en samtale om livets små og store spørgsmål.

Dåben er aldrig en eksamen!
Der har førhen været en stærk tradition for barnedåb i Danmark – og det er der for rigtig manges vedkommende stadig. Men der er også sket en individualisering, så folk ikke bare per automatik får deres børn døbt, men i højere grad sætter spørgsmålstegn ved både dåben og sig selv: Hvorfor skal mit barn døbes? Tror jeg nok til at lade mit barn døbe eller til selv at blive døbt?

Men dåben er ikke en eksamen. Der findes ikke en tjekliste for tro, man kan krydse af, for så at kunne sige: Så – nu er jeg klar til dåb! Det er én af grundene til, at man i den danske folkekirke praktiserer barnedåb. Når et lille barn bliver døbt, er det tydeligt, at dåb ikke er noget, man skal gøre sig fortjent til. Dåben er noget vi modtager, en gave, vi gennem livet kan pakke op og finde ud af hvad betyder. Og det gælder, uanset hvor gammel man er, når man bliver døbt!

Hvorfor blive døbt?
Der er rigtig mange forskellige grunde til, at folk vælger dåb. Her er nogle af dem:

• fordi du har gået og tænkt over det, men aldrig er blevet døbt som barn
  • fordi du gerne være en del af et af de største fællesskaber i Danmark
  • fordi du tror på Gud
  • fordi du elsker roen og stemningen i kirkerummet
  • fordi Gud gerne må være nærværende i dit liv
  • fordi du skal være fadder til et barn der skal døbes
  • fordi det føles rigtig at blive døbt
  • fordi du mener kristendom er en vigtig del af vores kultur
  • fordi du gerne vil være medlem af folkekirken og betale kirkeskat
  • Fordi du tror og håber på et liv efter døden

Baggrund
Drop-in-dåb er et forholdsvist nyt fænomen i Danmark, men som også kendes fra Norge og Sverige. Du kan læse mere om drop-in-dåb i en række udvalgte artikler nedenfor:

Herunder kan du se videoen med Leif der gerne vil døbes og hvilke tanker han har gjort sig inden dåben, under dåben og efter.